Πάρνηθα - Αλογόπετρα, "Enitor Ergo Sum" (σκαρφαλώνω άρα υπάρχω)

Parn Alog Enitor Ergo SumΠάρνηθα, Αλογόπετρα, "Enitor Ergo Sum", 2/6/1996 120μ, VII/VII+ Τζ. Μηλιάς, Ντ. Δήμιζας.

Απαραίτητα υλικά: Δύο εξηντάρια σχοινιά, 12 σετάκια.

Συντήρηση: Στις 5 Μαίου 2012, έγινε συντήρηση της  “Enitor ergo sum” από τους Τζ. Μηλιά και Ν. Γρηγορόπουλο με εξοπλισμό  που διέθεσε η ΕΟΟΑ.

Προσανατολισμός: Ανατολικός. Η διαδρομή μετά τις 3 το μεσημέρι είναι στη σκιά.

Πρόσβαση:  Πριν φθάσουμε στη Χασιά, στρίβουμε δεξιά σε μεγάλη διασταύρωση, κινούμενοι προς την κόκκινη ορθοπλαγιά που βλέπουμε χαρακτηριστικά στο βάθος μπροστά μας. Καταλήγουμε σε διασταύρωση που δεξιά πάει προς μοναστήρι και αριστερά μπαίνει στο χωριό. Συνεχίζουμε ευθεία  (είναι ακριβώς ο δρόμος που οδηγεί στη Μικρή Βαράσοβα και την πάνω Αλογόπετρα). Μέχρι πρόσφατα, ο πιο σύντομος δρόμος ήταν ο παρακάτω:  Όταν περίπου η ορθοπλαγιά βρίσκεται δεξιά μας (καμιά πεντακοσαριά μέτρα από την διασταύρωση του μοναστηριύ), παρκάρουμε ή στρίβουμε δεξιά σε κακό χωματόδρομο που οδηγεί σε 200μ σε εγκαταλελειμμένη στάνη.   Το μονοπάτι, ξεκινάει αριστερά από τα βράχια της στάνης και είναι ευδιάκριτο. Το ακολουθούμε μέχρι να διασχίσουμε ανηφορικό λιβάδι (5 min). Στη συνέχεια βρίσκουμε σημάδια που εγκαταλείπουν το μονοπάτι για να μας οδηγήσουν δεξιά. Ακόμη και αν δεν βρούμε τα σημάδια αυτά, είναι σαφές ότι πρέπει να στρίψουμε επειδή κάποια στιγμή η ορθοπλαγιά είναι σαφώς δεξιά, σχεδόν πίσω μας. Από εκεί, είτε με τη βοήθεια των σημαδιών από υποτυπώδες μονοπάτι, είτε εκτός μονοπατιού, κινούμαστε έχοντας το αρχικό, χαμηλό τμήμα της ορθοπλαγιάς αριστερά μας και σε περίπου 15 λεπτά φθάνουμε στον χαρακτηριστικό αρνητικό κόκκινο τοίχο  όπου είναι οι διαδρομές “enitor ergo sum” και λίγα μέτρα αριστερότερα, στην χαρακτηριστική χαραμάδα-δίεδρο η “κατ οίκον εργασία”.  Στη βάση της “κατ οίκον εργασία” υπάρχει μισοσβησμένο με κόκκινη μπογιά το όνομά της και ένα βέλος. Πιο βολικός τρόπος και μάλιστα σχεδόν χωρίς ανηφόρα, είναι ένα νέο καλά σηματοδοτημένο με κόκκινη μπογιά μονοπάτι που ξεκινάει από το σημείο όπου συνήθως παρκάρουμε για να πάμε στο σπορ πεδίο της Πάνω Αλογόπετρας.  Το μονοπάτι αυτό ξεκινάει από το τελευταίο διάζωμα δεξιά, με χαρακτηριστικά κόκκινα σημάδια (Είναι το μονοπάτι που οδηγεί στο σπορ πεδίο υψηλής δυσκολίας, "σπηλιά Ρούσου". Το μονοπάτι αυτό, τραβερσάρει κάτω από τα βράχια της Πάνω Αλογόπετρας, για να καταλήξει κάτω από τον χαρακτηριστικό κόκκινο τοίχο όπου βρίσκονται οι διαδρομές "κατ οίκον εργασία", και "Enitor ergo sum".

Ιστορικό: Ανοίχθηκε από τον Τζ. Μηλιά   μαζί με τον μαθητή του από το σχολείο Ντίνη  Δήμιζα το καλοκαίρι του 1996.  Λίγους μήνες πριν, οι Μηλιάς, Ντούρος είχαν ανοίξει την διπλανή διαδρομή, “κατ οίκον εργασία”.  Έτσι, με πρόσβαση από δίπλα, οι Μηλιάς, Δήμιζας κατέβηκαν με ραπέλ τη διαδρομή και αρχικά δοκίμασαν τον αρνητικό τοίχο τον οποίο βρήκαν πιο εύκολο από ότι αρχικά νόμιζαν.  Στη συνέχεια κάρφωσαν τη διαδρομή που εξελίχθηκε σε μία από τις πιο κλασσικές διαδρομές της Αττικής σε αυτή τη δυσκολία. Η ονομασία είναι παράφραση της γνωστής φράσης του Καρτέσιου “σκέφτομαι άρα υπάρχω” (cogito ergo sum ).Στα Λατινικά, σκαρφαλώνω/αναρριχώμαι λέγεται “enitor”, εξ ου και τελικά το όνομα “Enitor ergo sum”.

Περιγραφή:

1η σχοινιά (30μ): Όμορφη αναρρίχηση σε κάθετο, ελαφρά αρνητικό τοίχο (VI) με ένα πέρασμα VII-  προς το τέλος. Ο βράχος είναι καλός, ακόμη και εκεί που μοιάζει να αποτελείται από κολλημένα μεταξύ τους κομμάτια (7 πλακέτες).Parn Alog Enitor Ergo Sum Draw

2η σχοινιά (20μ): Δύσκολο ξεκίνημα σε αρνητικά που όμως διαθέτουν χούφτες όπου τις χρειάζεσαι (VII+). Στη δεύτερη ασφάλεια πάμε μισό μέτρο δεξιά και  βάζοντας το αριστερό μας πόδι ψηλά μέσα στην τρύπα που πιάναμε, φθάνουμε οριακά με το αριστερό μας χέρι, ακριβώς από πάνω μας τρύπα-πολύ καλό πιάσιμο. Στη συνέχεια συνεχίζουμε προς τα πάνω βρίσκοντας χούφτες (VI+) για να μπούμε τελικά δεξιά στο δίεδρο/νεροσυρμή μέχρι το ρελέ (5 πλακέτες).

3η σχοινιά (35μ): Όμορφο ξεκίνημα σε δίεδρο (VI+), έξοδος σε πλάκα με σπασμένα. Η ασφάλιση στα σπασμένα είναι  πιο αραιή (ανά 3-4 μ) αλλά είναι εύκολα (IV+). Προσοχή σε πιθανά σαθρά (9 πλακέτες).

4η αχοινιά (35μ):  Ξεκινάει με κίνηση σε σπασμένα (IV+) και σχετικά μακριά την πρώτη ασφάλεια. Συνεχίζει με σπασμένα ασφαλισμένα κάθε 3-4 μέτρα για να μπει σε αρνητικό που συνεχίζει σε χαραμάδα (VII-), πολύ καλά ασφαλισμένο. Στο crux, περνάμε με καθαρό dulfer. Δεν μπαίνουμε στο λούκι αριστερά μας (10 πλακέτες)

Επιστροφή με ραπέλ: R4 → R3 R3 → R2 R2 → κάτω

Εναλλακτικά, μπορούμε από το 4ο ρελέ να βγούμε πάνω (2-3 μ  ΙΙΙου βαθμού)  και να γυρίσουμε με τα πόδια από αριστερά.

Παρατηρήσεις: Η διαδρομή έχει πολυάριθμες επαναλήψεις και θεωρείται κλασσική. Έχει  όμορφες κινήσεις και απαιτεί τεχνική ενώ είναι σωστά ασφαλισμένη και ιδανική για αναρριχητές που μπαίνουν στον VII βαθμό. Δεν χρειάζεται χρήση φυσικών ασφαλειών. Την άνοιξη του 2012, η διαδρομή συντηρήθηκε από τους Τζ. Μηλιά και Ν. Γρηγορόπουλο με εξοπλισμό της ΕΟΟΑ. Πιο συγκεκριμένα αντικαταστάθηκαν/συντηρήθηκαν τα ρελέ, ελέγχθηκαν οι ασφάλειες της διαδρομής,  αντικαταστάθηκαν κάποιες οξειδωμένες ασφάλειες στην 1η σχοινιά και προστέθηκαν μία ασφάλεια στα εύκολα σαθρά της 3η σχοινιάς και άλλη μία στα εύκολα σαθρά της 4ης σχοινιάς. Ακόμη, άλλαξε ελαφρά η θέση της τελευταίας ασφάλειας στην 4η σχοινιά, (κατέβηκε λίγο πιο χαμηλά) ώστε να κάνει μικρότερη γωνία το σχοινί προς το τελευταίο ρελέ.

1ο ρελέ: Ρελέ κρεμαστό. Διαθέτει χημικό κρίκο και δύο πλακέτες με μόνιμα καραμπίνερς.

2ο ρελέ: Ρελέ κρεμαστό. Διαθέτει Χημικό κρίκο και δύο πλακέτες με μόνιμα καραμπίνερς.

3ο ρελέ: Ρελέ σε άνετο πατάρι.  20μ αριστερά μας, (σχεδόν περπάτημα) το μεγάλο πατάρι της “κατ οίκον εργασία”. Το 3ο αυτό ρελέ διαθέτει χημικό κρίκο και δύο πλακέτες με μόνιμα καραμπίνερς.

4ο ρελέ: Ρελέ κρεμαστό. Διαθέτει μία παλιά πλακέτα με δύο ναυτικά κλειδιά και δύο νέες πλακέτες με μόνιμα καραμπίνερ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Written on by
artclimbing-gionainc-grΓκιώνα, Πυραμίδα, "Incognito", 4.8.2006 (Συντηρήθηκε το 2012) 450μ, V (ή 200μ V) Τζ.Μηλιάς, Α.Χαραλαμπάκη Απαραίτητα υλικά: Δύο εξηντάρια σχοινιά, 10 σετάκια, μία σειρά καρυδάκια και μία σειρά μεσαία friends
Written on by
artclimbing-ginazou-grΓκιώνα, Πυραμίδα, "Ζουζού", 4.7.2003 240μ,  VIII-, A1 Τζ.Μηλιάς, Ηλ. Καζαής Απαραίτητα υλικά: 15 σετάκια  (μία σειρά καρυδάκια και 1 μεγάλο friend Camalot No 4 μπορεί να είναι χρήσιμα, όχι όμως απαραίτητα).
Written on by
artclimbing-gionker-grΓκιώνα, Πυραμίδα, "Το Κερασάκι", 25.9.1999 100μ, VII+, Α1 (ή VIII) Τζ.Μηλιάς, Γ.Καλογερόπουλος Απαραίτητα υλικά: 10 σετάκια, μία σειρά καρυδάκια
Written on by
artclimbing-gionchem-grΓκιώνα, Πυραμίδα, "Των Χημικών", 24.9.1994, 180μ, VIΙ/VII+, Τζ.Μηλιάς, Ν. Ντούρος Απαραίτητα υλικά: 12 σετάκια, μία σειρά καρυδάκια, μεσαία friends
Written on by
artclimbing-parnslilaia-grΠαρνασσός, Λιλαία, "Κόκκινη Στέγη". Ιστορικό: Το πεδίο πρώτοι επισκέφτηκαν οι Τζώρτζης Μηλιάς με το Νίκο Ντούρο το 2004, περίοδο που ξεκίνησαν τα έργα για την κατασκευή του MILIAS CAMPS VILLAGE κοντά στη Γραβιά, 5 χιλιόμετρα από το πεδίο. Στη συνέχεια ο Τζώρτζης Μηλιάς με μαθητές του της σχολής αναρρίχησης και κυρίως με τη βοήθεια του Δημήτρη Κόκκορη άνοιξαν και κάρφωσαν τις διαδρομές στο πεδίο Α και το πεδίο Β.  Στο πεδίο Α, λίγο αργότερα άνοιξαν νέες διαδρομές οι Τζ. Μηλιάς, Ν.Γρηγορόπουλος και Δ. Μαντζαβίνος ενώ στο πεδίο Γ οι Τζ. Μηλιάς, Δ. Τιτόπουλος, Ν. Γρηγορόπουλος και Δημήτρης Μαντζαβίνος.
Written on by
artclimbing-parn3pigs-grΠαρνασσός, Μπαρουτοσπηλιά, "Τα τρία Γουρουνάκια", 26/9/2010, 110μ, VI+, Τζ.Μηλιάς, Ν.Γρηγορόπουλος, Δ.Μαντζαβίνος  (συντηρήθηκε τον Απρίλιο του 2016) Εξοπλισμός: Δύο εξηντάρια σχοινιά, μία σειρά καρυδάκια και μία σειρά friends.
Written on by
το-πιλιέ-των-καραντίνερς“Το πιλιέ των καραντίνερς” Παρνασσός, Μπαρουτοσπηλιά, 1.11.2020 150μ, VII+ Τζώρτζης Μηλιάς, Στέλιος Σιβισίδης   Απαραίτητος εξοπλισμός: Δύο εξηντάρια σχοινιά (1/2) και 18 σετάκια (η διαδρομή είναι ασφαλισμένη πλήρως με πλακέτες) Κατάβαση από την ίδια τη διαδρομή με τρία ραπέλ (R3→R2, R2 →R1, R1→ κάτω)   Το όνομα της διαδρομής, προέκυψε από μία ιδέα της κόρης του Στέλιου Σιβισίδη, Μαρίας. Έτσι, μεταξύ αστείου και σοβαρού, η διαδρομή αφιερώνεται σε όσους χρειάστηκε να μπουν σε καραντίνα, εξ αιτίας του κορωνοϊού covid-19.   Πρόσβαση:     Κατευθυνόμενοι προς Γραβιά από τον δρόμο που περνάει από τα χωριά του Παρνασσού Αμφίκλεια, Πολύδροσο και Λιλαία, μετά τη Λιλαία και πριν ακριβώς την είσοδο στη Μαριολάτα, αριστερά μας βλέπουμε λιβάδια και πιο ψηλά χαρακτηριστική χαράδρα και χωματόδρομο που οδηγεί προς τα εκεί. Ακριβώς στην αρχή του χωματόδρομου, υπάρχει ταμπέλα που γράφει «προς Μπαρουτοσπηλιά». Στρίβουμε και ακολουθούμε το χωματόδρομο που αν και στενός δεν είναι κακός και κινούμενος κολλητά στην περίφραξη των κτημάτων στα δεξιά μας, καταλήγει...
Written on by
παρνασσός,-β-α-ορθοπλαγιά-μπαρουτοσπηλιάς,-οι-εξήντα-αποχρώσεις-του-γκρι           "Εξήντα αποχρώσεις του γκρι”, 230μ, VIII-, A1 Παρνασσός, βορειοανατολική ορθοπλαγιά Μπαρουτοσπηλιάς 28.10.2018  Τζώρτζης Μηλιάς, Νικόλας Αναστασόπουλος                    Εξοπλισμός: Δύο εξηντάρια σχοινιά, 16 σετάκια, ιμάντες, μία σειρά καρυδάκια και μία σειρά μεσαία και μεγάλα friends Καμαλοτ 1,2,3,4 (το 4 όχι απαραίτητο αλλά βολικό στη 2η σχοινιά). Χρήσιμο ένα μακρύ σετάκι (κλέφτης) που διευκολύνει πολύ στα τεχνητά. Γενικά:           Πρόκειται για μία βουνήσια διαδρομή που ανοίχτηκε και καρφώθηκε από κάτω (1η, 2η, 5η και 6η σχοινιά) με εξαίρεση τις δύο σχοινιές με τα τεχνητά που καρφώθηκαν από πάνω (3η και 4η). Απαιτεί εμπειρία, δύναμη και τεχνική στα ασφαλισμένα μέτρα της ( VIII- ή 6c+) αλλά και ικανότητες για τοποθέτηση φυσικών ασφαλειών εκεί που δεν έχει πλακέτες, σε περάσματα μέχρι VI+. Είναι η απόλυτα πρώτη διαδρομή αυτής της ορθοπλαγιάς, στην οποία μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε δοκιμάσει να αναρριχηθεί και έχει ύψος μεγαλύτερο των 200μ. Το όνομα της δηλώνει τις πολλές διαφορετικές μορφές του βράχου (που κατά βάση είναι γκρι),...
Written on by
παρνασσός,-μπαρουτοσπηλιά,-ο-μέγας-αλέξανδρος-και-η-ωραία-ελένη         Παρνασσός, Μπαρουτοσπηλιά           "Ο Μέγας Αλέξανδρος και η Ωραία Ελένη"       170μ, VIΙ (6b+), trad.       Τζώρτζης Μηλιάς, Γιώργος Κοροδήμος       27 Μαϊου 2017                     Γενικά Η διαδρομή “Ο Μέγας Αλέξανδρος και η ωραία Ελένη”, ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2016 και ολοκληρώθηκε το Μάϊο του 2017 από        τους Τζώρτζη Μηλιά που συχνά βρίσκεται στον Παρνασσό για δουλειά και διασκέδαση και τo Γιώργο Κοροδήμο, ορειβάτη, σκιέρ και          αναρριχητή από την Αράχοβα. Τα όνομα της διαδρομής παραπέμπει στη γυναίκα του Γιώργου που λέγεται Ελένη και στον τρίχρονο        γιο  του που λέγεται Αλέξανδρος. Είναι μία διαδρομή trad που κινείται σε εύκολο βουνίσιο πεδίο αλλά και σε ένα απαιτητικό όμορφο        δίεδρο εβδόμου βαθμού (6b+). Δεν είναι για αρχαρίους και απαιτεί εμπειρία και προσοχή. Η πρώτη επανάληψη της διαδρομής έγινε στις 21.7.2019 από τους...
Written on by
artclimbing-ergasia-gr-2  ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ,     ΜΑΡΙΟΛΑΤΑ     Πεδία:              Α.        “Νικόλας Γρηγορόπουλος”                          B.         “Μηλιόπαιδα”    Γ.         “Μπαρουτοσπηλιά”   Πρόσβαση:     Κατευθυνόμενοι προς Γραβιά από τον δρόμο που περνάει από τα χωριά του Παρνασσού Αμφίκλεια, Πολύδροσο και Λιλαία, μετά τη Λιλαία και πριν ακριβώς την είσοδο στη Μαριολάτα, αριστερά μας βλέπουμε λιβάδια και πιο ψηλά χαρακτηριστική χαράδρα και χωματόδρομο που οδηγεί προς τα εκεί. Ακριβώς στην αρχή του χωματόδρομου, υπάρχει ταμπέλα που γράφει «προς Μπαρουτοσπηλιά».  Στρίβουμε και ακολουθούμε το χωματόδρομο που αν και στενός δεν είναι κακός και κινούμενος κολλητά στην περίφραξη των κτημάτων στα δεξιά μας,  καταλήγει σε λιβαδάκι (500μ) όπου μπορούμε να παρκάρουμε και να κάνουμε μανούβρα. Αν θέλουμε, μπορούμε να αφήσουμε το αυτοκίνητο στην άσφαλτο και να περπατήσουμε από εκεί. Πηγαίνουμε μέχρι το τέλος του χωματόδρομου και στη συνέχεια, ακολουθούμε το καλογραμμένο μονοπάτι που οδηγεί προς την Μπαρουτοσπηλιά....
Written on by
artclimbing-ergosum-grΠάρνηθα, Αλογόπετρα, "Enitor Ergo Sum", 2/6/1996 120μ, VII/VII+ Τζ. Μηλιάς, Ντ. Δήμιζας. Απαραίτητα υλικά: Δύο εξηντάρια σχοινιά, 12 σετάκια. Συντήρηση: Στις 5 Μαίου 2012, έγινε συντήρηση της  “Enitor ergo sum” από τους Τζ. Μηλιά και Ν. Γρηγορόπουλο με εξοπλισμό  που διέθεσε η ΕΟΟΑ. Προσανατολισμός: Ανατολικός. Η διαδρομή μετά τις 3 το μεσημέρι είναι στη σκιά.
Written on by
πάρνηθα,-lockdown“Lockdown”, 105μ, 6c Πάρνηθα, Αλογόπετρα   4.4.2021 Τζώρτζης Μηλιάς, Στέλιος Σιβισίδης   Γενικά: Λόγω covid-19, ο χειμώνας αυτός δεν είχε εξορμήσεις σε βουνά και χιονοδρομικά κέντρα, δεν είχε μαθήματα σκι, δεν είχε χειμερινά λούκια. Είχε όμως βράχια και άφθονο ελεύθερο χρόνο. Έτσι, ο Τζώρτζης Μηλιάς μαζί με τον παλιό του μαθητή από το σχολείο, Στέλιο Σιβισίδη, βρήκαν ευκαιρία και σε περίοδο lockdown άνοιξαν μία νέα διαδρομή πολλαπλών σχοινιών στην Αλογόπετρα, την οποία ασφάλισαν με “σπορ” τρόπο. Η νέα διαδρομή, κινείται ακριβώς δεξιά από τη διαδρομή “Δαήμων”, δεξιά και από τις προηγούμενες διαδρομές του Μηλιά “κατ΄οίκον εργασία” και “enitor ergo sum”, σε δίεδρο που περνάει από μία σπηλιά με αρνητικά κόκκινα βράχια (1η σxοινιά, 6c) για να συνεχίσει με εύκολη τραβέρσα σε γκρι βράχο με λίγα σαθρά μέχρι να ξαναμπει σε καλής ποιότητας όμορφο κόκκινο δίεδρο (2η σχοινιά, 6b). Η συνέχεια είναι σε πλάκα/κόψη σε γκρι βράχο (3η σχοινιά, 6a), σε πεδίο με μικρά κοφτερά πιασίματα....
Written on by
artclimbing-ergasia-grΠάρνηθα, Αλογόπετρα, "Κατ οίκον Εργασία", 18/11/1995 115μ,  VII Τζ.Μηλιάς, Ν. Ντούρος Απαραίτητα υλικά: Δύο εξηντάρια σχοινιά, 12 σετάκια, μία σειρά καρυδάκια και μία 2-3 μεσαία friends. Το 2012 ελέγχθηκαν οι ασφάλειες της διαδρομής και συντηρήθηκαν τα ρελέ. Προσανατολισμός: Ανατολικός. Η διαδρομή μετά τις 2 το μεσημέρι είναι στη σκιά.
Written on by
artclimbing-flabmeta-grΠάρνηθα, Κάτω Φλαμπούρι, "Μετά την δουλειά", 8/6/1999, 100μ, VI+/VII-, Τζ.Μηλιάς, Δ.Κάραλης Απαραίτητα υλικά: 12 σετάκια και μία σειρά καρυδάκια Συντηρήθηκε το 2012 από τους Τζ. Μηλιά και Στ. Σεραφετινίδου  
Written on by
artclimbing-parnsar-grΠάρνηθα, Πάνω Φλαμπούρι, "Των Σαραντάρηδων", 25/5/2002, 85μ, VII+, Τζ. Μηλιάς, Ν. Ντούρος Απαραίτητα υλικά: 15 σετάκια και 2-3 μεσαία friends
Written on by
artclimbing-penteli-grΠεντέλη, "Συμπληγάδες". Ιστορικό: Άνοιξη του 2000,  οι Τζώρτζης Μηλιάς και Διονύσης Μηνδρινός εντοπίζουν ψηλά στη Πεντέλη ένα παλιό εγκαταλελειμμένο λατομείο. Μία  όμορφη ανατολική θετική πλάκα τους εντυπωσιάζει ενώ τα σταλακτιτικά του βόρειου  δροσερού τοίχου και η συνεχής δυσκολία του νότιου κόκκινου τοίχου δίνουν στο πεδίο πλούσιες δυνατότητες. Το μέρος είναι απόκοσμο και απομονωμένο, υπέροχο για καλοκαιρινή, και όχι μόνο, αναρρίχηση. Το βαφτίζουνε Συμπληγάδες, λόγω της διαμόρφωσης του πεδίου με μικρές ορθοπλαγιές κυριολεκτικά παντού, μπροστά, πίσω και γύρω-γύρω και ξεκινάνε να το σκαρφαλώνουν και να το καρφώνουν. Ο βράχος είναι μάρμαρο με διαφορετική υφή και κρυστάλλωση στον κάθε τομέα. Το πεδίο βρίσκεται σε υψόμετρο σχεδόν 900μ, κάτι που το κάμει ιδιαίτερα δροσερό το καλοκαίρι.
Written on by
artclimbing-symi-gr                     Σύμη, Άι Γιώργης Δυσαλωτός Πρόσβαση: Η Σύμη είναι ένα νησί που ανήκει στα Δωδεκάννησα, κοντά στη Ρόδο. Μπορούμε να πάμε είτε κατ ευθείαν με πλοίο είτε με πλοίο ή αεροπλάνο μέσω Ρόδου ή μέσω Κω. Συνδέεται με πλοίο με την Κάλυμνο. Η παραλία του Άη Γιώργη βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού και έχει πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα. Μπορεί κανείς να πάει με καραβάκι ή βάρκα από το Γυαλό ή το Πέδι και να γυρίσει το βράδυ ή να παραμείνει και να κάνει ελεύθερο κάμπινγκ. Η παραλία από τις 4μμ βρίσκεται στη σκιά λόγω της μεγάλης ορθοπλαγιάς (300-350μ). Το μέρος είναι πολύ εντυπωσιακό με βράχια σε όλες τις πλευρές: Στην πλευρά που κοιτάει βόρειοανατολικά υπάρχουν δύο διαδρομές των 70μ, στην πλευρά που κοιτάει νοτιοανατολικά 21 διαδρομές μεταξύ 20 και 70 μ ενώ στο μεγάλο τοίχο που κοιτάει καθαρά ανατολικά, έχει τις 2 μεγάλες διαδρομές του πεδίου (250μ η "Νιρέας" και 350μ η...
Written on by
artclimbing-simispor-gr             Σύμη, Άι Γιώργης Δυσαλωτός Πρόσβαση: Η Σύμη είναι ένα νησί που ανήκει στα Δωδεκάννησα, κοντά στη Ρόδο. Μπορούμε να πάμε είτε κατ ευθείαν με πλοίο είτε με πλοίο ή αεροπλάνο μέσω Ρόδου ή μέσω Κω. Συνδέεται με πλοίο με την Κάλυμνο. Η παραλία του Άη Γιώργη βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού και έχει πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα.