Παρνασσός-Μπαρουτοσπηλιά “Μαρία η έγκυος”

Μαρία η έγκυος

Παρνασσός Μπαρουτοσπηλιά, 100μ, 6c+

9/1/2023, Τζώρτζης Μηλιάς, Στέλιος Σιβισίδης, Λεωνίδας Ρεντίφης

1η:      35μ, 6a+, 12 πλακέτες

2η:      40μ, 6c+, 20 πλακέτες

3η:      25μ, 6a+ 7 πλακέτες

Η διαδρομή κινείται στον χαρακτηριστικό τοίχο δεξιά από την είσοδο της Μπαρουτοσπηλιάς, ακριβώς αριστερά από το κόκκινο δίεδρο της παλαιότερης διαδρομής «Τα τρία γουρουνάκια». Είναι πλήρως εξοπλισμένη με πλακέτες και δεν απαιτεί χρήση φυσικών ασφαλειών.

Πρόσβαση:            Κατευθυνόμενοι προς Γραβιά από τον δρόμο που περνάει από τα χωριά του Παρνασσού Αμφίκλεια, Πολύδροσο και Λιλαία, μετά τη Λιλαία και πριν ακριβώς την είσοδο στη Μαριολάτα, αριστερά μας βλέπουμε λιβάδια και πιο ψηλά χαρακτηριστική χαράδρα και χωματόδρομο που οδηγεί προς τα εκεί. Ακριβώς στην αρχή του χωματόδρομου, υπάρχει ταμπέλα που γράφει «προς Μπαρουτοσπηλιά». Στρίβουμε και ακολουθούμε το χωματόδρομο που αν και στενός δεν είναι κακός και κινούμενος κολλητά στην περίφραξη των κτημάτων στα δεξιά μας, καταλήγει σε λιβαδάκι (500μ) όπου μπορούμε να παρκάρουμε και να κάνουμε μανούβρα. Αν θέλουμε, μπορούμε να αφήσουμε το αυτοκίνητο στην άσφαλτο και να περπατήσουμε από εκεί. Στη συνέχεια, ακολουθούμε το καλογραμμένο μονοπάτι που οδηγεί στην Μπαρουτοσπηλιά (1h). Δεξιά μας είναι η ορθοπλαγιά της Μαριολάτας με τα πεδία «Νικόλας Γρηγορόπουλος» και «Μηλιόπαιδα» με ήδη καρφωμένες 23 διαδρομές και δυνατότητες για πολύ περισσότερες. Το μονοπάτι περνάει κάτω ακριβώς από τη σπηλιά όπου συναντάει μεγάλη σάρα. Εκεί και σε σημείο όπου υπάρχουν κόκκινα σημάδια δεξιά, αφήνουμε το μονοπάτι και ανεβαίνουμε κατευθείαν από την απότομη σάρα.  Στη συνέχεια, συναντάμε μόνιμα βοηθητικά σχοινιά τα οποία μας οδηγούν στη βάση της διαδρομών. Οδηγός μας,  το χαρακτηριστικό κόκκινο δίεδρο που φαίνεται από μακριά, ακριβώς  δεξιά από την είσοδο της σπηλιάς. Η «Μαρία η έγκυος» κινείται στην πλάκα αριστερά από το δίεδρο ενώ λίγο πιο δεξιά και πάνω είναι το πατάρι από όπου ξεκινάνε τα «Τρία γουρουνάκια». Στη βάση και των δύο διαδρομών είναι γραμμένο το όνομά τους με μαύρα γράμματα.

Ιστορικό:    Στην Μπαρουτοσπηλιά, ο Τζώρτζης Μηλιάς πήγαινε ομάδες παιδιών για πεζοπορία από το 2006, όταν λειτούργησε για πρώτη χρονιά το MILIAS CAMPS VILLAGE. Την ίδια εκείνη χρονιά, ο δήμος Γραβιάς συντήρησε το μονοπάτι και έβαλε μερικές ταμπέλες. Τα βράχια της περιοχής κέντρισαν το ενδιαφέρον του Τζ. Μηλιά και το χειμώνα του 2010 μαζί με τους παλιούς του μαθητές από την αναρρίχηση, Νικόλα Γρηγοροπουλο και Δημήτρη Μαντζαβίνο, άνοιξαν τρεις σπορ διαδρομές στα βράχια χαμηλά, στο ξεκίνημα της χαράδρας σε πλάκα με νότιο προσανατολισμό. Την ίδια χρονιά, το φθινόπωρο πήγαν στη σπηλιά και σκαρφάλωσαν το όμορφο και χαρακτηριστικό δίεδρο που βρίσκεται ακριβώς δεξιά από την είσοδό της («Τα τρία γουρουνάκια»). Λίγες μέρες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2010,  ο Τζώρτζης Μηλιάς μαζί με τον κουμπάρο και φίλο του Νώντα Βιρβιδάκη έκαναν την πρώτη επανάληψη στα τρία γουρουνάκια, ενώ από κάτω ήταν η γυναίκα του Νώντα, Μαρία, η οποία είχε περπατήσει μέχρι την Μπαρουτοσπηλιά αν και βρισκόταν σε φάση προχωρημένης εγκυμοσύνης. Κατεβαίνοντας με ραπέλ, οι δύο φίλοι εντόπισαν χαρακτηριστικό τοίχο και σκέφτηκαν να ανοίξουν εκεί μία ακόμη διαδρομή αφιερωμένη στη Μαρία, τη Μαρία που ήταν έγκυος. Η Μαρία γέννησε, το παιδί της που βαφτίσθηκε Μανώλης, ο Μανώλης μεγάλωνε αλλά το άνοιγμα της νέας αυτής διαδρομής καθυστερούσε, συναντώντας συνεχώς εμπόδια. Τα βύσματα με τα οποία εξοπλίστηκε αρχικά ένα μέρος της, ήταν ελαττωματικά και σκούριασαν σε μόλις ένα χρόνο ενώ  στο χαμηλότερο τμήμα της διαδρομής συνάντησαν κακής ποιότητας βράχια. Το άνοιγμα σταμάτησε, ο Μανώλης μεγάλωσε κι άλλο, άλλες νέες διαδρομές πιο δεξιά ανοίχτηκαν (“Ο μέγας Αλέξανδρος και η ωραία Ελένη”, “”Το πιλέ των καραντίνερς”, “Οι εξήντα αποχρώσεις του γκρι”)  αλλά η Μαρία η έγκυος παρέμενε στάσιμη. Τελικά το φθινόπωρο του 2022, λίγο πριν ο Μανωλάκης πάει στο Γυμνάσιο, οι Τζώρτζης Μηλιάς και Στέλιος Σιβισίδης επανήλθαν παρακάμπτοντας τα σαθρά μπλοκ και κάρφωσαν τις δύο πρώτες σχοινιές της νέας διαδρομής που αποδείχτηκαν πανέμορφες. Με τη βοήθεια του Λεωνίδα Ρεντίφη καρφώθηκε και η τρίτη σχοινιά και τελικά στις 9/1/2023 έγινε η πρώτη ολοκληρωμένη και απόλυτα ελεύθερη ανάβαση της διαδρομής.

Περιγραφή της διαδρομής

Η Μαρία η έγκυος είναι πλήρως εξοπλισμένη με πλακέτες  και δεν χρειάζεται καθόλου φυσικές ασφάλειες. Κλειδί της διαδρομής είναι η 2η σχοινιά.

Απαραίτητος εξοπλισμός:        Δύο εξηντάρια σχοινιά και 20 σετάκια. Εναλλακτικά η διαδρομή μπορεί να γίνει με ένα ογδοντάρι σχοινί και μερικά μακριά σετάκια εκεί που το σχοινί κάνει ζικ-ζακ.

1η σχοινιά, 35μ, 6a+, 12 πλακέτες

Αρχικά σε κάθετο τοίχο, η διαδρομή περνάει σε κόψη την οποία ακολουθεί για να καταλήξει ξανά σε τοίχο, στο πρώτο ρελέ (R1).

2η σχοινιά, 40μ, 6c+/7a, 20 πλακέτες

Η πολύ όμορφη και δύσκολη αυτή σχοινιά κινείται σε τοίχο με τακάκια και απαιτεί καλή ισορροπία και αντοχή. Στα πρώτα σχεδόν 25μ, η δυσκολία είναι συνεχής και αν και πολύ καλά ασφαλισμένη, είναι πολύ εύκολο να χάσεις την ελεύθερη ανάβασή της. Η σχοινιά τελειώνει σε άνετο πατάρι, όπου βρίσκεται και το ρελέ της διπλανής διαδρομής, «Τα τρία γουρουνάκια¨, το οποίο οι δύο διαδρομές μοιράζονται (R2).

3η σχοινιά, 25μ, 6a+, 7 πλακέτες

Ενώ τα «Τρία γουρουνάκια», συνεχίζουν αριστερά, ακολουθώντας χαρακτηριστική ράμπα με χρήση αποκλειστικά φυσικών ασφαλειών, η «Μαρία η έγκυος» κινείται δεξιά και πάνω από το R2, σε εκτεθειμένο πέρασμα και είναι πλήρως ασφαλισμένη με πλακέτες. Πρόκειται για όμορφη αναρρίχηση, μέχρι το τρίτο και τελευταίο ρελέ, που επίσης είναι κοινό με τα ¨Τρία γουρουνάκια» (R3).

Επιστροφή

Με δύο εξηντάρια σχοινιά, αρκούν δύο ραπέλ για να φθάσουμε κάτω (R3-R2, R2-κάτω).

Με ογδοντάρι σχοινί, απαιτούνται  τρία ραπέλ (R3-R2, R2-R1, R1- κάτω). Προσοχή στο ραπέλ από το R2 στο R1, αν σου φύγουν στο πλάι τα σχοινιά, είναι πολύ δύσκολο να τα πιάσεις για να συνεχίσεις με το τρίτο και τελευταίο ραπέλ.