Βιβλία και δημοσιεύσεις

Ο Τζώρτζης Μηλιάς ξεκίνησε με επιστημονικές δημοσιεύσεις στο χώρο της Οργανικής χημείας, ενώ από το 1987, όταν εγκατέλειψε την ακαδημαϊκή του καριέρα για να αφοσιωθεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, συνέχισε τη συγγραφική του πορεία με βιβλία που είχαν σχέση με την εκπαίδευση, τα σπορ και τη φύση (εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, ΠΟΤΑΜΟΣ, ΑΝΑΒΑΣΗ, ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ). Ανάμεσά σε αυτά η ιδιαίτερα επιτυχημένη σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων με κόμικς στον Καστανιώτη, δύο μυθιστορήματα και ένα παραμύθι. Ακόμη, έχει δημοσιεύσει σε περιοδικά και εφημερίδες πολυάριθμα άρθρα με θέματα που είχαν πάντα σχέση με τα παιδιά, τα σπορ και τη φύση (STATUS, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΚΟΡΦΕΣ κ.α.).

Η ιστορία της Αργώς
Παραμύθι, Εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ, (2019)

Μία ξύλινη βάρκα, μία οικογένεια και ένα σπίτι στη Σύμη μπροστά στη θάλασσα. Ο χρόνος που περνάει με ψαρέματα και όμορφα καλοκαίρια, τα παιδιά που μεγαλώνουν και κάνουν δικά τους παιδιά και η Αργώ που γερνάει και μπάζει νερά. Ένα παραμύθι με πρωταγωνίστρια μία ταπεινή ξύλινη βάρκα, ενώ κρυμμένος σε κάθε του σελίδα, τρυφερά, υπάρχει ο θεσμός της οικογένειας! Ένα παραμύθι που είναι αληθινό, για παιδιά από 7 έως 77 ετών.

Xαμένες διαδρομές
Μυθιστόρημα, Εκδόσεις ΑΝΑΒΑΣΗ (2019)

Παίζοντας ανάμεσα στην πραγματικότητα και σε ιστορίες που πηγάζουν από τις εμπειρίες αλλά και τη φαντασία του, ο συγγραφέας, ξεδιπλώνει το νήμα μιας ορειβατικής περιπέτειας με εντυπωσιακή πλοκή, ενώ συγχρόνως ανοίγει στον αναγνώστη ένα παράθυρο στο  μαγικό κόσμο της ορειβατικής κοινότητας. Κρεμασμένοι από ένα αναρριχητικό καρφί οι ήρωές του αναμετρούνται με το βουνό, ισορροπούν ανάμεσα στο θέληση και το μάταιο και δίνουν απαντήσεις σε αιώνια ερωτήματα διαμορφώνοντας παράλληλα μία ηθική. Ένα μυθιστόρημα που ανοίγει το δρόμο για την “Ορειβατική λογοτεχνία” στην Ελλάδα. Γνωστοί Έλληνες ορειβάτες, αναρριχητικές διαδρομές και πραγματικά γεγονότα εμπλέκονται αριστοτεχνικά με φανταστικά πρόσωπα προσφέροντας ένα ανάγνωσμα το οποίο δεν αφήνεις από τα χέρια σου αν δεν φτάσεις στην τελευταία σελίδα.

Το ταξίδι του Οδυσσέα για τη Σύμη
Μυθιστόρημα, μία έκδοση της MILIAS CAMPS σε συνεργασία με το δήμο Σύμης (2017, β΄έκδοση 2019)

Δώδεκα φίλοι ταξιδεύουν με καγιάκ στο Αιγαίο. Στην πορεία τους αυτή, συναντούν ένα μονόφθαλμο άγριο τράγο, μία ιδιαίτερη γυναίκα που μαγεύει τους πάντες, ένα ναυάγιο, μία σπηλιά που σε κάνει να σκέφτεσαι το θάνατο, σειρήνες, ερημικές παραλίες, κινδύνους και αίσθηση ελευθερίας. Βλέπουν τον ήλιο να δύει μεσοπέλαγα, περπατάνε σε αρχαία μονοπάτια, συνομιλούν με ένα μυστηριώδη γέρο, ερωτεύονται και πλαγιάζουν με όμορφα κορίτσια, κάνουν αναρρίχηση σε απόκρημνες ακτές, παίζουν με τη γάτα του Schrodinger και πλακώνονται στο ξύλο για μερικές μπριζόλες και δύο μπουκάλια κρασί. «Ό,τι δε με σκοτώνει μου φαίνεται αστείο», τραγουδάνε φάλτσα οι ταξιδιώτες όταν γλιτώνουν παρά τρίχα από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη ενώ ένα λάθος και ένας απίστευτος έρωτας, οδηγούν τον ήρωα, μόνο του πλέον, στην προσωπική του Ιθάκη, τη Σύμη. Στη Σύμη, όπου αυτό που θα βρει ο σύγχρονός μας Οδυσσέας είναι οι ρίζες του, ένα πρόβλημα και μια λύση

Ο Μακιαβέλι πάει σχολείο
Περί εκπαίδευσης, Εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ (2011)

Ύστερα από εικοσιπέντε χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο συγγραφέας με αγάπη και χιούμορ διαλέγει φράσεις και ατάκες από τον ηγεμόνα του Μακιαβέλι και τις παραθέτει τροποποιημένες κατάλληλες ως συμβουλές σε δασκάλους και γονείς.

“Τον δάσκαλο, οι μαθητές του πρέπει να τον σέβονται, αν όχι να τον φοβούνται αλλά καλύτερα είναι να τον αγαπούν”.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο Μακιαβέλι ήταν μαζί μου σε διαφορετικούς τόπους και με διαφορετικούς τρόπους. Στην τάξη, στο εργαστήριο και στο βουνό, με κιμωλίες, δοκιμαστικούς σωλήνες, σχοινιά και κράνη. Φορούσε τη ρόμπα της εποχής του, χαρακτηριστικό καπέλο και μου έδινε συμβουλές. Συμβουλές για το πώς θα κάνω καλύτερα τη δουλειά μου έχοντας δίπλα μου παιδιά που έπρεπε να κατευθύνω, να πείσω και να εκπαιδεύσω. Παιδιά που έπρεπε να φροντίσω σε όλες αυτές τις φάσεις ώστε να λειτουργούν δημιουργικά και παράλληλα να είναι ασφαλή. Παιδιά που ήθελα ‒και θέλω‒ να βοηθήσω για να ωριμάσουν ισορροπημένα και να ευτυχήσουν!

Χημεία για μαθητες Α΄Λυκείου
Μία εκδοση των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα (2010)

Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει τα σημαντικότερα κεφάλαια της Ανόργανης χημείας που χρειάζεται ένας μαθητής Λυκείου για να κατανοήσει βασικές έννοιες και να αγαπήσει την χημεία. Με τρόπο λιτό και άμεσο, καλύπτει πλήρως την θεωρία την οποία συμπληρώνει με αναφορά σε παραδείγματα από την καθημερινή ζωή, λεμένες ασκήσεις και ασκήσεις για λύση. Στις τελευταίες σελίδες, ένα πλήρες ευερτήριο και συγκεντρωτικοί πίνκακες με όλα όσα χρειάζεται ο μαθητής για να εφαρμόσει τα όσα έχει μάθει, φιλοδοξούν να κάνουν το βιβλίο ένα ευχάριστο και βολικό εργαλείο.

Αναρρίχηση, ένας mini τεχνικός οδηγός
Μία έκδοση του ΕΟΣ Αχαρνών και της MILIAS CAMPS (2005)


Ο οδηγός αυτός απευθύνεται και είναι γραμμένος για να χρησιμοποιηθεί από μαθητές και απόφοιτους σχολών αναρρίχησης που έχουν διδαχτεί από ειδικευμένους εκπαιδευτές τα πρώτα βήματα και απλώς έχουν ανάγκη από ένα πρακτικό εργαλείο που να τους θυμίζει τους κανόνες για τη συνέχεια της δραστηριότητάς τους αυτής με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Ο ναυτικός όμιλος Βουλιαγμένης και η ιστορία του θαλασσίου σκι στην Ελλάδα
Εκδόσεις Βιβλιοσυνεργατική (2003)


Tο θαλάσσιο σκι ξεκίνησε στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ’50 στα νερά της Βουλιαγμένης. Σε συνθήκες κυριολεκτικά πρωτόγονες, με εξωλέμβια σκάφη που διέθεταν μηχανές μόλις … 15 ίππων και αυτοσχέ­δια σκι, βατήρες και στίβους σλάλομ ξεκίνη­σαν οι πρώτοι αθλητές ενώ ο Ναυτικός Όμι­λος Βουλιαγμένης κυριολεκτικά αγκάλιασε τη νέα αυτή δραστηριότητα. Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν σπορ και αθλητισμός σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση κολύμπι και μπάλα στις αλάνες και το να μιλάς ή να σκέφτεσαι για θαλάσσιο σκι είναι από μόνο του σχεδόν επα­ναστατικό. Την περίοδο αυτή λοιπόν, ο NOB ξεκινάει την αγωνιστική του ομάδα με αθλητές που είναι ταυτόχρονα και μηχανικοί, ξυλουργοί, προπονητές, πιλότοι και εφευρέτες. Τα σκάφη χαλάνε, οι βατήρες του άλματος βουλιάζουν, οι μπάλες του σλάλομ αλλάζουν θέση και οι καρίνες των σκι σπάνε, οι επιδόσεις των αθλητών όμως βελτιώνονται, οι κριτές και οι πιλότοι μαθαίνουν ενώ παράλληλα του­ριστικές σχολές θαλασσίου σκι ανοίγουν παντού, αρχικά στη Βουλιαγμένη και αργότερα σε κάθε παραλία που βρίσκεται κοντά σε κάποια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα. Το θαλάσσιο σκι γυμνάζει, ψυχαγωγεί, είναι θεαματικό και ταυτόχρονα είναι στη μόδα. Η συνέχεια είναι εντυπωσιακή: Ως αγώ­νισμα το θαλάσσιο σκι συνεχίζει την πορεία του σε πιο κατάλληλα νερά, σε λίμνες όπως αυτή των Ιωαννίνων, του Καϊάφα, του Πόρτο Χελίου, του Αγρινίου κ.α. και μεγάλοι Έλληνες πρωταθλητές ανα­γνωρίζονται διεθνώς κερδίζοντας μετάλλια σε Πανευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους αγώνες.

Βιολογία με κόμικς
Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ (1997)


Mετά από δύο βιβλία Xημείας και ένα Oικολογίας, ο Tζώρτζης Mηλιάς, μαζί με το νέο ζωγράφο Γιώργο Mηλιώρη, δημιουργούν το τέταρτο βιβλίο της επιτυχημένης σειράς με κόμικς: τη Bιολογία. Γραμμένο με βάση την ύλη της βιολογίας της Γ´ Γυμνασίου, το βιβλίο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βοήθημα και από μαθητές της B´ Λυκείου, αλλά και να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους, δίνοντας απλά και με χιούμορ απάντηση σε βασικά ερωτήματα σχετικά με το ξεκίνημα της ζωής στον πλανήτη μας, την εξέλιξη, την κλωνοποίηση και το θαυμαστό τρόπο με τον οποίο συνδυασμός χημικών μορίων καταλήγει σε αυτά.

Οικολογία με κόμικς
Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ (1994)


Ας φανταστούμε τη γη σαν ένα κλειστό κουτί που το φωτίζει ο ήλιος. Μέσα του, τρεις γλάστρες με φυτά, δύο πρόβατα και ένας λύκος ζούνε αρμονικά. Κάποτε εμφανίζεται ο άνθρωπος…” Μετά τη ΧΗΜΕΙΑ ΜΕ ΚΟΜΙΚΣ (Ανόργανη και Οργανική), οι Τζώρτζης Μηλιάς και Γιώργος Κούβακας μας δίνουν με το δικό τους χαρακτηριστικό τρόπο ένα βιβλίο οικολογίας. Έτσι ο αναγνώστης, μικρός ή μεγάλος, μπορεί απλά και με χιούμορ να προσεγγίσει θέματα όπως είναι η ισορροπία των ειδών, η τρύπα του όζοντος, το νέφος και τα καταλυτικά αυτοκίνητα, τα προβλήματα της πυρηνικής ενέργειας, τα σκουπίδια και άλλα πολλά, να τα καταλάβει και -γιατί όχι- να προβληματιστεί πάνω σε αυτά.

Χημεία με κόμικς (Οργανική)
Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ (1991, 1995)

Μετά την επιτυχία της Ανόργανης Χημείας με Κόμικς, ακολουθεί το δεύτερο βιβλίο της σειράς, η Οργανική Χημεία. Στην προσπάθεια αυτή χρησιμοποιήθηκε και πάλι το κόμικς, του οποίου οι δυνατότητες αποδεικνύονται τεράστιες. Με όλη την απαραίτητη θεωρία δοσμένη λιτά και με χιούμορ, ο αναγνώστης, μαθητής ή όχι, θα μπορέσει να καταλάβει τα βασικά στοιχεία της χημείας, να παρακολουθήσει άνετα τις λυμένες ασκήσεις, καθώς και να λύσει τις άλυτες ασκήσεις που υπάρχουν στο τέλος κάθε κεφαλαίου.

Χημεία με κόμικς (ανόργανη)
Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ (1989, 1991, 1995, 2001, 2006)

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε με ένα στόχο: να κάνει τη χημεία απλή και κατανοητή. Σαν βασικό όπλο στην προσπάθεια αυτή χρησιμοποιήθηκε το κόμικς, του οποίου οι δυνατότητες αποδεικνύονται τεράστιες. Με όλη την απαραίτητη θεωρία δοσμένη λιτά και με χιούμορ, ο αναγνώστης, μαθητής ή όχι, θα μπορέσει να καταλάβει τα βασικά στοιχεία της χημείας, να παρακολουθήσει άνετα τις λυμένες ασκήσεις, καθώς και να λύσει τις άλυτες ασκήσεις που υπάρχουν στο τέλος κάθε κεφαλαίου.