Πάρνηθα-Αλογόπετρα, “Lockdown”

Lockdown”, 105μ, 6c

Πάρνηθα, Αλογόπετρα   4.4.2021

Τζώρτζης Μηλιάς, Στέλιος Σιβισίδης

Γενικά: Λόγω covid-19, ο χειμώνας αυτός δεν είχε εξορμήσεις σε βουνά και χιονοδρομικά κέντρα, δεν είχε μαθήματα σκι, δεν είχε χειμερινά λούκια. Είχε όμως βράχια και άφθονο ελεύθερο χρόνο. Έτσι, ο Τζώρτζης Μηλιάς μαζί με τον παλιό του μαθητή από το σχολείο, Στέλιο Σιβισίδη, βρήκαν ευκαιρία και σε περίοδο lockdown άνοιξαν μία νέα διαδρομή πολλαπλών σχοινιών στην Αλογόπετρα, την οποία ασφάλισαν με “σπορ” τρόπο. Η νέα διαδρομή, κινείται ακριβώς δεξιά από τη διαδρομή “Δαήμων”, δεξιά και από τις προηγούμενες διαδρομές του Μηλιά “κατ΄οίκον εργασία” και “enitor ergo sum”, σε δίεδρο που περνάει από μία σπηλιά με αρνητικά κόκκινα βράχια (1η σxοινιά, 6c) για να συνεχίσει με εύκολη τραβέρσα σε γκρι βράχο με λίγα σαθρά μέχρι να ξαναμπει σε καλής ποιότητας όμορφο κόκκινο δίεδρο (2η σχοινιά, 6b). Η συνέχεια είναι σε πλάκα/κόψη σε γκρι βράχο (3η σχοινιά, 6a), σε πεδίο με μικρά κοφτερά πιασίματα. Αν και όλες οι σχοινιές είναι καλά ασφαλισμένες, έχουν καθαρισθεί από πιθανά σαθρά και δεν απαιτούν χρήση φυσικών ασφαλειών, η διαδρομή είναι σοβαρή και απαιτεί εμπειρία.

Το τρίτο ρελέ και τέλος της διαδρομής βρίσκεται δέκα περίπου μέτρα πριν το τέλος της ορθοπλαγιάς, επειδή στο ύψος αυτό πλησιάζει αναγκαστικά την γειτονική διαδρομή “Δαήμων” η οποία κινείται με χρήση φυσικών ασφαλειών και οποιαδήποιτε τοποθέτηση μόνιμων ασφαλειών θα την επηρέαζε. Αν κάποιος θέλει να φθάσει πάνω-πάνω και να επιστρεψει περπατώντας από τα αριστερά, μπορεί μετά το R3, να κινηθεί δεξια, να συναντήσει τις πλακέτες της διπλανής διαδρομης και ασφαλισμένος αρχικά σε αυτές και στη συνέχεια σε κάποιο μεσσαίο καρυδάκι (γίνεται και χωρίς καμία ασφάλεια, με ένα μικρό runout στον ΙΙΙ βαθμό), να συνεχίσει μέχρι να συναντήσει στο επόμενο πατάρι και τέλος της ορθοπλαγιάς, ένα καινούργιο ρελέ που μπήκε εκεί από τους ανοίξαντες για αυτόν ακριβώς τον λόγο και είναι κατάλληλο και για ραπέλ.

Η διαδρομή, εκτός από όνομα (lockdown), διαθέτει και παρατσούκλι, ύστερα από μία ιδέα της κόρης του Σιβισίδη, Μαρίας, που σε αυτή τη φάση της ζωής της διαβάζει λατινικά για τις Πανελλήνιες . Έτσι, σε συμφωνία και με  τη γειτονική διαδρομή “enitor ergo sum”, το lockdown αποδόθηκε στα λατινικά ως “Clausoura in domo”, δηλαδή κάτι σαν “κλεισμένοι στο σπίτι” και ταιριάζει και με την, λίγο παρακάτω στο πεδίο, “Κατ΄οίκον εργασία”! 

Στη βάση της διαδρομής είναι γραμμένο το όνομά της, με μικρά διακριτικά γράμματα.

Εξοπλισμός: Δύο εξηντάρια σχοινιά και 19 σετάκια. Κράνη απαραίτητα. Εναλακτικά,  η διαδρομή γίνεται και με ένα μονό ογδοντάρι σχοινί, χρησιμοποιώντας σε δύο-τρία σημεία μακριά σετάκια. 

Πρόσβαση: Παρκάροντας στο κλασικό σημείο από όπου ξεκινάει το μονοπάτι για το σπορ πεδίο “Ανω Αλογόπετρα”, ξεκινάει και το μονοπάτι που οδηγεί προς την Αλογόπετρα και τη σπηλιά του Ρούσου. Σε 15΄, βρισκόμαστε στη βάση της διαδρομής.

Προσανατολισμός: Η διαδρομή όπως και οι υπόλοιπες κοιτάει νότιο-ανατολικά, έτσι το χειμώνα έχει ήλιο σχεδόν όλη μέρα ενώ το καλοκαίρι σκιά μετά τις 4μμ.

Επιστροφή: Αν έχουμε δύο 60άρια σχοινιά, με δύο ραπέλ, R3 → R1 και R1 → κάτω.  Αν χρησιμοποιούμε ένα ογδοντάρι σχοινί, τότε κάνουμε τρία ραπέλ (R3→R2, R2→R1, R1→ κάτω. Τα σχοινιά έρχονται εύκολα κάτω. 

Πρώτη επανάληψη: Έγινε μία εβδομάδα μετά, στις 10/4/21, από τους Θάνο Παππά (επίσης παλιό μαθητή του Μηλιά από το σχολείο), Γιώργο Θεολόγη και Δημήτρη Σφαντό. Ακόμη, στις 26/4/21 την διαδρομή επανέλαβαν οι Τζ.Μηλιάς, Ν. Δημητρακόπουλος χρησιμοποιώντας μονό ογδοντάρι σχοινί, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι είναι βολικό (που είναι) και φτάνει για τα ραπέλ (που φτάνει).

Παρατήρηση: Αν κάποιος θέλει να βγει πάνω και να γυρίσει περπατώντας πίσω, τότε μετά το R3, μπορεί να κινηθεί δύο μέτρα δεξιά, να περάσει τις πλακέτες της διπλανής ημιτελούς ακόμη διαδρομής  (2 πλακέτες, 5c) και στη συνέχεια να κινηθεί πάνω αριστερά με καρυδάκια σε εύκολα σπασμένα (4a), για δέκα περίπου μέτρα μέχρι ρελέ με διπλούς κρίκους σε πολύ βολικό σημείο. Απο εκεί είτε περπατάς είτε  κάνεις ραπέλ με δύο εξηντάρια ή ένα ογδοντάρι σχοινί για να φτάσεις κατευθείαν στο R2.