Πάρνηθα-Πάνω Φλαμπούρι, “Των σαραντάρηδων”

Πάρνηθα, Πάνω Φλαμπούρι, “Των Σαραντάρηδων”, 25/5/2002, 85μ, VII+, Τζ. Μηλιάς, Ν. Ντούρος

Απαραίτητα υλικά: 15 σετάκια και 2-3 μεσαία friends

Πρόσβαση: Ο πιο εύκολος τρόπος για να πάμε στο Πάνω Φλαμπούρι και τελικά στη «Σαραντάρηδων», που βρίσκεται στο κάτω τμήμα της ορθοπλαγιάς, είναι από το καταφύγιο του ΕΟΣ Αχαρνών. Από εκεί παμε στην κορυφή Φλαμπουρίτσα (κατεβαίνουμε το μονοπάτι που από το καταφύγιο κινείται προς τους Θρακομακεδόνες και στο πλάτωμα που συναντάμε ύστερα από 5΄ το εγκαταλείπουμε για να ανεβούμε στη χαμηλή κορφή «Φλαμπουρίτσα» που βρίσκεται δεξιά μας). Από την κορυφή, ακολουθούμε την κόψη αριστερά και ύστερα από 15΄συναντάμε δεξιά μας μικρή χαράδρα που μας κατεβάζει μισοαναρριχητικά αλλά χωρίς πρόβλημα ή κίνδυνο στη βάση της ορθοπλαγιάς, στην περίφημη πλάκα των πιθήκων. Στο σημείο αυτό μάλιστα, υπάρχουν όμορφες μικρές σπηλιές όπου παλιότερα διανυκτερεύαμε όταν πηγαίναμε για σκαρφάλωμα στο Πάνω Φλαμπούρι.

Στο αριστερό τμήμα αυτής της όμορφης πλάκας, ακριβώς αριστερά από χαρακτηριστικό βράχο που ακουμπάει στην πλάκα, ξεκινάει η διαδρομή «των σαραντάρηδων» ασφαλισμένη καλά με πλακέτες.

Ιστορικό: Ύστερα από τη διαδρομή «των χημικών», στην Πυραμίδα της Γκιώνας, οι Τζ. Μηλιάς και Νίκος Ντούρος, χημικοί και οι δύο, κλείσανε τα 40 τους χρόνια και αποφάσισαν να ανοίξουν μία νέα σπορ διαδρομή που δικαιολογημένα ονόμασαν «των σαραντάρηδων». Μία διαδρομή καλά ασφαλισμένη με πλακέτες, δυσκολία γύρω στο VII και όμορφες κινήσεις. Η 1η επανάληψη έγινε την ίδια μέρα από τους Γ.Βουτυρόπουλο- Λ.Μάνδρου.

Περιγραφή:  

1η σχοινιά (45μ):Η 1η σχοινιά, καλά ασφαλισμένη, ξεκινάει αριστερά από τον χαρακτηριστικό μεγάλο βράχο με κινήσεις VI+/VII- . Περίπου 30μ πιο ψηλά, κινείται ελαφρά αριστερά για να συναντήσει διαμπερές με μόνιμο ιμάντα και συνεχίζει πάντα προς τα αριστερά μέχρι το ρελέ, που είναι κοινό με εκείνο του «κορμού». Στα τελευταία αυτά μέτρα, δυσκολίας V+, δεν υπάρχουν πλακέτες επειδή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και από αναρριχητές που κάνουν τον «κορμό», και ως εκ τούτου θα αλλοίωνε το χαρακτήρα της παλαιότερης αυτής ιστορικής διαδρομής. Αυτός είναι και ο λόγος που όποιος κάνει των σαραντάρηδων, πρέπει να έχει μαζί του και μερικά μεσαία friends που όμως εύκολα ασφαλίζουν τα τελευταία αυτά μέτρα της 1ης σχοινιάς (12 πλακέτες).

2η σχοινιά (40μ): Στη 2η σχοινιά, η διαδρομή κινείται για 2-3 μέτρα μαζί με τον «κορμό» (χρησιμοποιώντας δηλαδή τις υπάρχουσες παλιές ασφάλειες) και συνεχίζει ευθεία πάνω σε μία όμορφη direct ανάβαση καλά ασφαλισμένη με πλακέτες και με δυσκολία γύρω στο VII- (τοπικά έχει ένα VII+ που όμως μπορεί να γίνει και τεχνητά). Συνολικά 8 πλακέτες.

Επιστροφή: Μπορεί κανείς είτε να κατέβει με δύο ραπέλ (τα ρελέ έχουν δύο πλακέτες και μόνιμους κρίκους) είτε συνεχίζοντας προς τα πάνω μετά το 2ο ρελέ για 7-8 μ III/IV βαθμού (και εφόσον δεν έχει αφήσει εξοπλισμό στη βάση της διαδρομής), να βγει στην κόψη και να επιστρέψει κατ ευθείαν από πάνω στο Φλαμπούρι.