Ποιοι είμαστε

Ο Iων Μηλιάς είναι εκπαιδευτικός, καθηγητής σωματικής αγωγής. Πρωταθλητής και μέλος της εθνικής ομάδας για πολλά χρόνια στο σκι κατάβασης και το θαλάσσιο σκι, με διεθνείς διακρίσεις σε Βαλκανικούς, Μεσογειακούς και Πανευρωπαϊκούς αγώνες, συνέχισε την αθλητική του καριέρα ως προπονητής της εθνικής ομάδας της Ελλάδας (1986-87) και της Αγγλίας (1988) όπου και γνώρισε ένα νέο για την Ελλάδα τότε άθλημα, το καγιάκ. Από το 1986 μέχρι σήμερα, πρωτοπόρος στον Ελληνικό χώρο, έχει διοργανώσει για τους μαθητές του πολυάριθμες εκδρομές για σκι, ορειβασία, και καγιάκ καθώς και καλοκαιρινά camps με διάφορες δραστηριότητες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Τζώρτζης Μηλιάς είναι εκπαιδευτικός, χημικός γυμνασίου/ λυκείου με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία (DEA). Συγγραφέας, έχει γράψει εκπαιδευτικά βιβλία από τις εκδόσεις Καστανιώτη (Χημεία, Οικολογία και Βιολογία), και τις εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ αλλά και μυθιστορήματα σε σχέση με τη ζωή στη φύση, την εκπαίδευση και τον αθλητισμό με τις εκδόσεις ΑΝΑΒΑΣΗ και τις  εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ (Περισσότερες πληροφορίες για το συγγραφικό έργο του στο  παράθυρο "Βιβλία και δημοσιεύσεις"). Ακόμη έχει δημοσιεύσει σε επιστημονικά έντυπα, περιοδικά κλπ πληθώρα άρθρων με θέματα επιστημονικά, εκπαιδευτικά και αθλητικά. 
Παράλληλα με την επιστημονική του δράση, ο Τζώρτζης Μηλιάς έχει ασχοληθεί πολύ και με τον αθλητισμό. Παλιός πρωταθλητής και μέλος της εθνικής ομάδας στο σκι κατάβασης και το θαλάσσιο σκι, δραστηριοποιήθηκε στα σπορ βουνού και συγκεκριμένα την ορειβασία, το ορειβατικό σκι και την αναρρίχηση. Eχει επαναλάβει αλλά και ανοίξει δεκάδες αναρριχητικές διαδρομές στα Ελληνικά βουνά και είναι πτυχιούχος προπονητής ορειβασίας της Γ.Γ. Αθλητισμού και οδηγός βουνού (ΕΟΟΑ),  μέλος του ΔΣ του σωματείου Ελλήνων Οδηγών Βουνού, ΣΕΟΒ.  Λεπτομέρειες για το βιογραφικό του Τζ. Μηλιά στο παρακάτω λινκ: http://tzortzis-milias.miliascamps.gr/ 
Oι δημιουργοί της MILIAS CAMPS και οι συνεργάτες τους, εκπαιδευτικοί και ειδικοί στις outdoor δραστηριότητες, με βάση τον ξενώνα τους MILIAS VILLAGE στις βόρειες πλαγιές του  Παρνασσού,  σχεδιάζουν και πραγματοποιούν εκδρομές και camps για παιδιά και νέους με στόχο την επαφή με τη φύση μέσω των σπορ και αθλημάτων όπως είναι η ορειβασία, το ποδήλατο βουνού, το σκι, η αναρρίχηση, το καγιάκ, η τοξοβολία κ.α.

Παρακάτω, οι Τζώρτζης και Ίων Μηλιάς μας συμβουλεύουν και  μας καθοδηγούν για τους τρόπους με τους οποίους, αβίαστα και φυσικά, μπορούμε να στρέψουμε το ενδιαφέρον των παιδιών μας σε δραστηριότητες που είναι  άμεσες, γνήσιες, γυμνάζουν και τα φέρνουν σε επαφή με την ομορφιά του βουνού και του φυσικού μας περιβάλλοντος (από παλαιότερη συνέντευξή τους στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)).

  “Την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο “, λέει ο Τζώρτζης Μηλιάς, “μπορούμε να γνωρίσουμε το βουνό στα παιδιά μας οργανώνοντας πεζοπορίες σε ομαλά μονοπάτια που μας βοηθούν να φθάσουμε σε μία κορυφή, ένα απομακρυσμένο εκκλησάκι, ένα λιβάδι, μία σπηλιά ή μία πηγή, σε τοποθεσίες δηλαδή συγκεκριμένες που είναι ο στόχος της διαδρομής και δίνει νόημα στην πεζοπορία μας.  Τα παιδιά πρέπει να έχουν τον δικό τους εξοπλισμό, μικρό σακίδιο, το παγούρι τους και το μπουφάν τους αλλά τίποτε παραπάνω ώστε να μην έχουν να κουβαλήσουν μεγάλο βάρος. Ακόμη, πρέπει να νοιώθουν ότι περπατάμε γιατί μας αρέσει, χωρίς πίεση και άγχος. Σημαντικό είναι, όταν παίρνουμε παιδιά σε πεζοπορικές-ορειβατικές εκδρομές να γνωρίζουμε καλά την περιοχή ώστε να μην χαθούμε και τα ταλαιπωρήσουμε με πορεία μεγαλύτερη σε διάρκεια από ότι αντέχουν”.

  “Για το χειμώνα”, συμπληρώνει ο Ίων Μηλιάς, “το σκι είναι ίσως το ιδανικό σπορ για ένα παιδί και την πρώτη του γνωριμία με το χιονισμένο βουνό. Πράγματι, σε  μία εκδρομή για σκι, τα παιδιά ζουν ολοκληρωμένα τη διαδικασία που μας βοηθάει να γνωρίσουμε το βουνό,  τις αλυσίδες στα λάστιχα του  αυτοκινήτου,  την ομίχλη και την κακοκαιρία, τον αέρα που μας παγώνει και μας πονάει στο πρόσωπο,  τον ήλιο που καίει υπερβολικά, τα παγωμένα χέρια και πόδια και βέβαια την ευτυχία που νοιώθεις όταν γλιστράς στο χιόνι πάνω στα σκι σου, ή ακόμη πάνω σε ένα μικρό έλκηθρο. Το σκι είναι για τα παιδιά ένα παιχνίδι και έτσι πρέπει να τους το περνάμε, ένα παιχνίδι που μας φέρνει κοντά στο βουνό και μαw κάνει να το αγαπάμε και να το σεβόμαστε. Μεθαύριο, όσα παιδιά έχουν γνωρίσει το βουνό μέσα από τέτοιες διαδικασίες, θα είναι οι πρώτοι που θα αγωνιστούν στο να το προστατέψουν και φροντίσουν”.

  “Τέλος”,  προσθέτει  ο Τζώρτζης Μηλιάς, “τα παιδιά αγαπάνε πολύ την αναρρίχηση και το ποδήλατο.  Με απόλυτη ασφάλεια, δεμένα και φορώντας κράνη, τα παιδιά μπορούν εφόσον συνοδεύονται από ειδικούς να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε διαδρομές σε τεχνητή πίστα ή βράχο και να διασκεδάσουν σκαρφαλώνοντας σε κατάλληλα επιλεγμένες και ασφαλείς αναρριχητικές διαδρομές. Τέλος, σε χωματόδρομους, ειδικά διαμορφωμένες πίστες και καλογραμμένα μονοπάτια, μπορούν να λαχανιάσουν κάνοντας ποδήλατο, να διασκεδάσουν και να βελτιώσουν την τεχνική τους”.